
Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och medlem vid vattenskada
01 feb 2022
Vattenskador i fastigheten är bland det mest kostsamma en bostadsrättsförening kan drabbas av. Även om fastighetsförsäkringen tar en del av kostnaden är självrisken hög och åldersavdragen betydande. Regleringen om vem som ansvarar för en uppkommen vattenskada och för att bekosta nödvändiga reparationer är snårig och ofta blir det föreningen som ägare av fastigheten som får stå för större delen av kostnaden, i vissa fall efter att ha åtgärdat skador föreningen inte varit skyldig att åtgärda. Av den anledningen finns det skäl att klargöra regelverket om ansvar vid vattenskada, så att ansvaret för att åtgärda och bekosta reparation av vattenskada fördelas rätt och föreningen undviker att bära större ansvar och kostnader än den är skyldig till.
Utgångspunkten för fördelningen av ansvar mellan förening och bostadsrättshavare regleras i 7 kap 4 § och 7 kap 12 § bostadsrättslagen. Bestämmelsen i 12 § anger att huvudansvaret för lägenhetens skick, det s.k. inre underhållet, åvilar bostadsrättshavaren.
Ansvaret motiveras av att bostadsrätt är en nyttjanderätt utan begränsning i tiden, som därmed i visst hänseende kan likställas med äganderätt.
I praktiken innebär bostadsrättshavarens underhållsskyldighet att åtgärda och bekosta underhåll och reparation av golv, väggar och tak samt inredning i den egna lägenheten.
Föreningens ansvar omfattar underhåll och reparation av allt därutöver, såsom tätskikt, bjälklag, bärande väggar, yttertak och gemensamma utrymmen i fastigheten.
Bostadsrättshavarens ansvar för det inre underhållet kan inskränkas i stadgarna. Inget hindrar således att föreningen åtar sig att svara för underhållet av samtliga utrymmen i huset. Bostadsrättshavarens underhållsskyldighet får dock inte utsträckas till att avse en annan del av huset än den egna lägenheten. Lagen är därmed tvingande på så sätt att bostadsrättshavaren inte genom stadgeföreskrifter kan åläggas ett mer långtgående ansvar än vad som följer av § 12.