Bostadsrätt

Bostad

Vad är bostadsrätt?

En bostadsrätt är en speciell typ av ägandeform för boende som regleras i bostadsrättslagen. En bostadsrätt är en juridisk konstruktion där medlemmen har nyttjanderätt till en viss bostad inom en fastighet som ägs av en bostadsrättsförening.  Bostadsrättsföreningen är en ekonomisk förening som har till ändamål att upplåta bostäder till sina medlemmar utan tidsbegränsning. Detta innebär att föreningen äger fastigheten och medlemmarna äger en andel i föreningen, vilket ger dem rätt att nyttja en specifik lägenhet. Rätten att använda lägenheten knyts alltså till medlemskapet i föreningen.

 

Vad har bostadsrättsföreningen för roll?

En bostadsrätt styrs av en bostadsrättsförening, en juridisk person som äger och förvaltar fastigheten. Föreningen har ansvar för underhåll av fastigheten och gemensamma utrymmen. Föreningen beslutar även om ekonomiska frågor som påverkar medlemmarna, exempelvis avgifter och underhållsplaner. Bostadsrättsföreningen regleras av bostadsrättslagen föreningens stadgar.

 

Bostadsrättslagen, stadgar, stämmobeslut

Bostadsrättslagen reglerar de rättigheter och skyldigheter som både föreningen och medlemmarna har gentemot varandra. Lagen styr bland annat frågor som:

  • Överlåtelse av bostadsrätten (köp och försäljning)
  • Andrahandsuthyrning
  • Underhållsansvar

Utöver bostadsrättslagen styrs förhållandet av föreningens stadgar och föreningsbeslut.

 

Betalning av månadsavgift

Som bostadsrättshavare har man en skyldighet att betala en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Avgiften täcker föreningens löpande kostnader som drift, underhåll och lån. Om bostadsrättshavaren inte kan betala avgiften, kan detta leda till uppsägning av nyttjanderätten och personen kan förlora sin bostadsrätt.

 

Överlåtelse och pantsättning

Bostadsrätten kan överlåtas genom försäljning eller gåva. Bostadsrätt kan även pantsättas som säkerhet för lån, exempelvis ett bostadslån. Detta innebär att bostadsrätten fungerar som säkerhet för bankens fordran.

 

Andrahandsuthyrning

Enligt 7 kap. 10–11 §§ bostadsrättslagen krävs samtycke från bostadsrättsföreningens styrelse eller hyresnämndens tillstånd för att hyra ut en bostadsrättslägenhet i andra hand. Tillstånd ska lämnas om bostadsrättshavaren har skäl för andrahandsupplåtelsen och föreningen inte har befogad anledning att motsätta sig densamma.

 

Förändringar

För att göra förändringar i lägenheten krävs ofta tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden, beroende på omfattningen av förändringarna. Detta regleras i 7 kap. 7 § bostadsrättslagen.

 

Uppsägning och tvångsförsäljning

Om en bostadsrättshavare bryter mot sina skyldigheter, som att inte betala månadsavgiften eller inte följa föreningens regler, kan föreningen säga upp nyttjanderätten. I vissa fall kan detta leda till en tvångsförsäljning av bostadsrätten.

 

En bostadsrättsförening kan på många sätt jämföras med vilken större fastighetsägare som helst. Samtidigt styrs den i många fall av lekmän, vilka behöver stöd i sitt styrelsearbete.

Det finns många juridiska aspekter att ta hänsyn till och juristerna och advokaterna på Advokatfirman Steinmann hjälper styrelser i juridiska frågor som rör föreningens fastighet, enskilda lägenheter och tvister med medlemmar och hyresgäster. Vi tillför kompetens och kontinuitet till föreningen och hanterar bland annat följande ärenden:

 

  • Upplåtelse av bostadsrätt
  • Ombyggnadsfrågor
  • Hinder och men i bostadsrätt
  • Godkännande av medlemskap
  • Föreningsrätt
  • Uppdrag som särskild granskare
  • Tolkning och upprättande av stadgar

Se övriga kompetensområden